در ساخت و ساز از بتن بسیار استفاده می شود برای آنکه بتن مایع شکل مورد نظر را به خود بگیرد باید آن را درون قالب بتن ریزیhttps://www.linkedin.com/posts/%D9%81%D8%A7%D8%B7%D9%85%D9%87-%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%B2%D8%B1-829a7a322_%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D8%AF-%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A8-%D8%A8%D8%AA%D9%86-%D8%B1%DB%8C%D8%B2%DB%8C-%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A8-%D8%A8%D8%AA%D9%86-%D8%B1%DB%8C%D8%B2%DB%8C-https-activity-7251827132815806464-MN4C?utm_source=share&utm_medium=member_android ریخته شود و پس از خشک شدن از آن جدا شود بعضی از قالب های بتن هستند که دائمی می باشند و پس از خشک شدن بتن نیز از آن جدا نمی شود و در بین کار باقی می مانند در ادامه شما را با انواع قالب بتن آشنا می کنیم.
انواع قالب های بتن چگونه دستهبندی میشوند؟
قالبهای بتن را میتوان به روشهای مختلفی طبقه بندی کرد و ویژگیهای مختلفی را برای ایجاد دستهبندی مورد توجه قرار داد. برخی از خصوصیاتی که میتوان انواع قالب بتن را بر اساس آنها دستهبندی کرد، عبارت هستند از:
نوع متریال یا مواد استفاده شده
پشتیبانی شدن توسط عنصر بتنی
قابلیت جابجایی یا دائمی بودن
قالببندی نقش اساسی در ساخت بتن دارد. انواع قالب بتن باید استحکام کافی را برای تحمل تمام بارهای موجود در عملیات ریختهگری داشته باشد و سپس باید در حین سخت شدن بتن، شکل خود را حفظ کنند.
چگونه میتوانیم یک قالببندی مناسب انجام دهیم؟
برای اینکه قالببندی بتن به درستی صورت بگیرد، باید نکاتی رعایت گردد. برخی از نکاتی که باید برای قالببندی مورد توجه قرار دهید، عبارت هستند از:
قالب بتن، توانایی تحمل بارها را داشته باشند
شکل قالب به وسیله تکیهگاهها و بریسهای کافی حفظ شود
اتصالات بدون نشتی باشند
اگر قالب فلزی بتن یا معمولی قابل جابهجایی است، نباید به بتن آسیب برساند
مواد، قابلیت استفاده مجدد را داشته باشند
قالبها تا حد امکان سبک وزن باشند تا بتوانند به راحتی توسط افراد حمل شوند
مواد قالب نباید منحرف شود
در هنگام انتخاب انواع قالب بتن مهم است که نوع بتن و دمای ریختن را در نظر بگیرید، زیرا هر دو بر فشار اعمال شده تأثیر میگذارند. همچنین قالب باید قابلیت مقاومت در برابر بارهای بتن مرطوب و خشک را داشته باشد.
فرایند قالببندی در سازههایی مانند تیرها و تثبیتکنندهها باید تا حد ممکن از جابجایی در طول مراحل ساخت و ساز جلوگیری کند. حتما باید برای اطمینان از کیفیت کار در هنگام بتنریزی و قالببندی از نیروی کار واجد شرایط و نظارت کافی ضروری بر عملیات استفاده کنید.
بیشتر بدانید ؛ سایت صنعت سازه https://sanatsaze.com/
انواع قالب بتن را بشناسید
حالا که قالببندی بتن آشنا شدید، نوبت به این میرسد که انواع قالب بتن را بر اساس مواد به کار رفته در ساخت آنها و ویژگیهایشان بشناسید. انواع قالب بتن عبارت هستند از:
قالب الواری یا چوبی
قالب فلزی
قالب پلاستیک
قالب پارچه
قالب ماندن در محل
قالب عایق دائمی
در ادامه هر کدام از این قالبهای توضیح داده میشوند تا بتوانید قالب مناسب برای ساخت و سازتان را انتخاب نمائید.
قالب الواری
قالبهای الواری بتن یکی از اولین انواع قالببندی بودند که در صنعت ساختمان استفاده شدند. این نوع قالببندی در محل مونتاژ میشود و انعطافپذیرترین نوع قالب است. برخی از مزایای قالب الواری عبارت هستند از:
تولید و حذف آسان
سبک وزن بودن، به خصوص در مقایسه با قالب های فلزی
کارآیی بالا (قابل استفاده در شکل، اندازه و ارتفاعهای مختلف)
صرفه اقتصادی در پروژههای کوچک
امکان استفاده از چوب محلی
با این حال، قبل از استفاده از الوار باید وضعیت آن را به دقت بررسی کنید و از عاری بودن آن از موریانه مطمئن شوید. قالب الواری نیز دو محدودیت دارد که باید در نظر گرفته شود: طول عمر کوتاهی دارد و در پروژههای بزرگ زمانبر است.
بهطور کلی، استفاده از قالب های چوبی زمانی توصیه می شود که هزینههای نیروی کار کم باشد، یا مقاطع بتنی پیچیده نیاز به قالبهای انعطافپذیر داشته باشند.
قالب فلزی: فولاد و آلومینیوم
قالبهای فولادی و سخت به دلیل عمر طولانی و استفاده مجدد چندگانه محبوبیت زیادی پیدا کرده است. اگرچه این نوع قالب از انواع قالب بتن، پرهزینه است ولی برای پروژههای متعدد مفید واقع میشود و زمانی که نیاز برای استفاده مجدد است، گزینهای مناسب به حساب میآید.
اما انواع قالب بتن چه ویژگیهای دیگری دارد که باید انتخاب آنها مورد توجه قرار بگیرد؟ برخی از ویژگیهای اصلی قالب فولادی به شرح زیر است:
قوی، بادوام و با طول عمر بالاست
سطح صافی را روی سطوح بتنی ایجاد میکند
ضدآب است
اثر لانه زنبوری در بتن را کاهش میدهد
به راحتی نصب و برچیده میشود
برای سازههای منحنی مناسب است
قالب آلومینیومی شباهت زیادی به قالب فولادی دارد. تفاوت اصلی بین آنها این است که آلومینیوم چگالی کمتری نسبت به فولاد دارد که باعث سبکتر شدن قالب میشود. آلومینیوم نیز نسبت به فولاد، استحکام کمتری دارد.
قالب پلاستیک
حالا نوبت به قالب پلاستیک بتن میرسد. این نوع قالب، از جدیدترین انواع قالب بتن در دهه ها اخیر است، از پنلهای بههم پیوسته یا سیستمهای مدولار از جنس پلاستیک سبک وزن و مقاوم ساخته میشود. قالبهای پلاستیکی در پروژههای کوچکی که شامل کارهای تکراری هستند، بهترین عملکرد را دارد.
قالبهای پلاستیکی سبک هستند و می توانند با آب تمیز شوند. همچنین این نوع قالب بتن برای مقاطع بزرگ مناسب است. اشکال اصلی این نوع قالب، انعطاف پذیری کمتری است که نسبت به قالب چوبی دارد؛ زیرا بسیاری از قطعات پیشساخته هستند.
قالب پارچه
قالبهای پارچهای به قالبهای انعطافپذیر نیز معروف هستند. این سیستم از ورقههای پارچه سبک وزن و با مقاومت بالا استفاده میکند که برای تنظیم سیالیت بتن و ایجاد فرمهای معماری جالب طراحی شدهاند.
این نوع قالب نسبت به سیستمهای صلب از بتن کمتری استفاده میکند که باعث صرفهجویی میشود. این یک فناوری نوظهور در صنعت ساخت و ساز است که به ویژه برای ساخت و سازهایی با اشکال نامنظم و پیچیده بسیار مناسب است.
قالب ماندن در محل
تعجب نکنید اسم این قالب، Stay In Place است. این قالب یکی از انواع قالب بتن هست که طراحی خلاقانه و جالبی دارد به طوری طراحی شده است که پس از گیرش بتن ثابت بماند و بهعنوان آرماتور محوری و برشی عمل کند.
این قالب در محل از قالبهای پلاستیکی پیش ساخته و تقویتشده با الیاف ساخته میشود. قالب Stay In Place عمدتاً در پایهها و ستونها مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین در برابر خوردگی و سایر انواع آسیبهای محیطی مقاوم است.
قالب عایق دائمی
یکی از پیشرفتهترین سیستمهای قالب بتن است که یک عایق دائمی را نیز ارائه میدهد، سیستم قالب عایق دائمی است. همچنین این قالب میتواند دارای خواص حرارتی، صوتی، مقاومت در برابر آتش و مقاومت در برابر جوندگان باشد.
قالبهای عایق بتن (ICF) رایج ترین نوع قالب های عایق دائمی هستند که در آن سازههای بتنی با صفحات پلیاستایرن عایقبندی میشوند که پس از عملآوری بتن در جای خود باقی میمانند.
قالبهای عایقشده دائمی، کارایی، انرژی و پایداری را ارائه میدهند و از این حیث به ساخت و ساز شما کمک میکنند.